Odpowiednia praktyka higieniczna jest istotna
Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy dotknięciu stworzeń, liczne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a też dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi czy zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje jeszcze noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa istotne systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie przebiegają w firmie gałęzi żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują odpowiedni poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i produktów. GMP/GHP zapewniają, że procesy są ściśle nadzorowane i że towary są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. gmp/ghp GHP i GMP mają także na celu hamowanie i łagodzenie skutków zabrudzenia żywności i produktów.